ASLANPENÇESİ
Bilimsel adı Alchemilla vulgaris olan bitki, bazı yörelerimizde şebnemli veya arslanayağı adıyla da bilinmektedir. Dere ve orman kenarlarını seven bitkinin yaprakları büyük ve parçalıdır. Tanen ve eterik yağ bakımından zengin olan bitkinin, birçok çeşiti bulunmaktadır.
Sağlık açısından ele alacağımız aslanpençesinin, insanlar özellikle de kadınlar için birçok faydası bulunmaktadır. İsviçreli Herbalist Künzle “Eğer bu bitki zamanında ve uzun bir süre kullanılmış olsaydı, kadın hastalıkları ile ilgili ameliyatların üçte ikisine gerek kalmazdı. ” diyerek aslan otunun önemine değinmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
Aslanpençesi otu çayı yapılarak, tentürü hazırlanarak veya lapası yapılarak kullanılabilmektedir. İlaveten çiğ olarak salatalarda da kullanılmaktadır. Bitkinin bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Yazımızda sağladığı faydaları sizlerle paylaşacağız.
FAYDALARI NELERDİR?
- Özellikle kadın hastalıklarına karşı kullanılır. (adet görme düzensizlikleri, dölyolları akıntısı, dölyatağı şikyetleri ve menopoz çağındaki rahatsızlıklar)
- Yara ateşlenmesine, apseli yaralara ve ihmal edilmiş çıbanlara karşı şifa verir.
- Romatizma, mide spazmı, karaciğer şişliğinde kullanılır.
- Diş çektirdikten sonra düzenli gargara yapılan ile yaralar erken kapanır.
- Şekeri düşürür, vücuda güç verir.
- Uyku düzensizliğine iyi gelir.
- Kalp kası hastalıklarında iyileşme sağlar.
- Kanser oluşumunu, özellikle meme, prostat, rahim ve lenf bezi kanserlerini önler, şikyetleri azaltır.
- Kas erimesi, organ yorgunluklarında ve kansızlığa iyi gelir.
- Zor doğum yapan ve düşük yapmaya yatkın kadınlarda, ceninin dölyatağındaki durumunu sağlamlaştırmak için önerilmektedir. 3 aydan sonra düzenli kullanılması tavsiye edilmektedir.
ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Sponsorlu Bağlantılar
Bir litre suya bir çay bardağı aslanpençesi otu konularak 5 dakika kaynatılır. Yarım saat demlenerek süzülür. Elde edilen çaydan günde 2- 3 bardak içilir.
SAĞLICAKLA KALIN
Sponsorlu Bağlantılar