Dudak yapısı bazı insanlarda genetik olarak ince ve belirsiz bir görünüme sahip olabilir. Aynı zamanda ilerleyen yaşla birlikte dudakların tazeliğini ve dolgunluğunu kaybetmesi sonucu incelme ve dudak dokularında kırışıklıklar meydana gelebilir. Dudak estetik uygulamalarında dudakların doğal kalınlaşmasının korunması, konturların daha net hale getirilmesi ve kırışıklıkların azaltılması hedeflenir. Dudak estetiği farklı şekillerde yapılabilir. Hem cerrahi olan hem de cerrahi olmayan yöntemler bulunmaktadır. Hangi yönteme başvurulacağı kişilerin durumuna, dudak yapısına, mevcut tercihlerine bağlıdır. Dudak estetiği yüz bölgesinin estetik görünümünde de önemli yer tutar.
Sponsorlu Bağlantılar
Dudak estetiğinde kullanılan yöntemler
Cerrahi olmayan türleri: Bu yöntemlerde dolgu kullanılarak uygulama yapılır dolgu maddelerinin içeriğinde genellikle kozmetik hyaluronik asit bulunur. Bu yöntemler kullanıldığında cerrahi müdahaleye gerek kalmamaktadır bundan ötürü daha sık tercih edilmektedir ve dudak estetiğinde en yaygın olan yöntem olarak bilinir. hastanın kendi yağ dokusu da dolgu maddesi olarak kullanılabilir
Cerrahi yöntemlerde ise vücudun başka bir bölgesinden kesi yoluyla alınan parçası dudaklara cerrahi işlem ile yerleştirilir. Daha çok dudak kalınlaştırmada cerrahi yöntemlere başvurulur. İşlem cerrahi olunca sonucu daha kalıcı olmakta ve daha doğal bir görünüm elde edilmektedir. Bu yöntem lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Bazı durumlarda dudaklardan küçültme ameliyatı da yapılır. Dudak küçültme ameliyatlarında büyük dudakların iç kısmında mukoza bölgesinden yapılan kesi ile parça alınmak suretiyle ameliyat gerçekleştirilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Kozmetik dudaklarda kullanılan dolgular
Dudak estetik işlemlerinden dolgu olarak kullanılan farklı plastik materyaller bulunmaktadır. Dolgu işlemleri genellikle herhangi bir kesi olmadan enjeksiyonlar yoluyla uygulanmaktadır. Günümüzde kullanılan maddelerin dezavantajlarından dolayı çok fazla başvurulmamaktadır. Şu anda en yaygın olarak kullanılanı “hiyalüronik asit” içeriği olan dolgu maddeleridir. Söz konusu içerik vücutta doğal olarak bulunduğu için dolgudan sonra herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmamaktadır. O nedenle vücut üzerinde gerçekleştirilen dolgu işlemlerinde güvenli bir şekilde kullanılan maddelerden biridir.
Hyaluronik asit estetik amaçlı olarak iki şekilde kullanılır. Bunlardan birisi dudak çizgisi oluşturmak ve böylece dudakların daha dolgun görünmesini sağlamak içindir. Enjeksiyon sırasında dudak hatlarını belirginleştirmek için üst dudağın “philtrum” adı verilen ve burun altındaki çukurumsu bölgenin yan kenarlarına uygulanır. Dudak etrafındaki kırışıklıklar ve ince çizgiler de dolgu işlemi esnasında önemli ölçüde giderilmiş olur. Enjeksiyon ile yapılan dudak dolgusu yaklaşık 6 aylık bir süre etkinliğini korumaktadır.
Bu süreden sonra genellikle işlemin tekrarlanması gerekir. Dolgu maddeleri dudakların orijinal görünmesini sağlamalı ve güvenilir bir şekilde enjekte edilmelidir. Dolayısıyla dudak estetik dolgusunu gerçekleştiren hekimin tecrübesi ve bilgisinin yeterliliği oldukça önemlidir. İşlemin steril bir ortamda yapılması gerekir. Dudaklarda kullanılan dolgular hastanın kendi vücudundan yağ dokusu ve fasya doku kokteyllerinden elde edilerek kullanılır. Dudak enjeksiyonları için en çok tercih edilen ise yağ dokularıdır. Kullanılan yağ dokusu karın ya da bacak bölgelerinden elde edilir. Bazen vücudun iç kısmından da alınır. enjeksiyon ile iz bırakmadan yaz okulları alındıktan sonra bu dokular yabancı doktoraya kısımlarından kullanılır.
Sponsorlu Bağlantılar