Yoğurt yemeklerin yanından ayıramadığımız bir lezzettir. Bu lezzeti kendimiz yaparsak daha da güzel ve sağlıklı olur. Buyrun Yoğurt Tarifi :
Malzemeler
- 1 kg süt
- 1 kaşık yoğurt
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tutam tuz
Hazırlanışı :
Çiğ sütle yapacaksanız öncelikle sütünüzü iyice kaynatın. Sütü yoğurt mayalayacağınız kaba alın.
Bu kap çelik, cam ya da çömlek olabilir. Toprak çömleklerde yoğurt daha kıvamlı ve tatlı olur. Hangi kabı kullanacaksanız kullanın kabınızın yüksekliği ne kadar az olursa yoğurdunuz o kadar katı olur. Yani 1 lt lik cam kavanoz kullanmaktansa aynı miktar süt alabilen dikdörtgen bir borcam kullanmak daha katı bir yoğurt elde etmenizi sağlayacaktır.
Sponsorlu Bağlantılar
Gelelim yoğurt mayalamaya. Sütü kabınıza koydunuz. Klasik yöntemle serçe parmağınızı süte batırın. 3 sn parmağınız yanmadan durabiliyorsanız sıcaklığı tam demektir. Yanıyorsa biraz daha soğumasını bekleyin. Sıcaklık yoğurdun kalitesi açısından oldukça önemli. Eğer süt sıcakken mayalarsanız ekşi olur. Süt soğuk olursa bu defa yoğurt tutmayabilir ya da sulu olur. Eğer sıvı termometreniz varsa 42-45 dereceye gelince sütünüz hazır demektir. (Ben denemedim internetten yapanların yalancısıyım.)
Ayrı bir kaba maya için oda sıcaklığındaki yoğurt, şeker ve tuzu koyup iyice karıştırın.
Sponsorlu Bağlantılar
Daha sonra sütten 1 kepçe alıp mayanın üzerine dökün. Karıştırdıktan sonra sütün içine döküp hızlıca her tarafına yayılmasını sağlayın.
Kabınızın üzerine bir tülbent örtüp sıkıca gerdirin. Ya da delikli bir kapak koyun. Kabınızın etrafını bir iki kat havlu ya da sofra bezi gibi bir bezle sarın. 4-5 saat yerinden oynatmadan mayalanmaya bırakın.
Bu süre sonunda yoğurdunuz tuttuysa biraz dinlendirip (kabınız soğuyana kadar yaklaşık yarım saat) buzdolabına kaldırın. 24 saat bekletip daha sonra kullanırsanız yoğurdunuz daha iyi olur.
Ayrıca yoğurdu kullanmaya başladığınızda da bir daha ki yoğurt mayalama işlemi için yoğurt ayırıp kapalı bir kapta dondurucunuza koyarsanız yoğurdunuz tamamen katkısız olmuş olur. Tüm önerilere rağmen yoğurdunuz olmadıysa bazı yerleri atlamış ya da eksik yapmış olabilirsiniz. Vazgeçmeyin. Katkısız yoğurt yemek gibisi yok. Şunu da unutmayın, zamanla tecrübe kazandıkça kendi damak tadınıza göre miktarları süreleri değiştirerek yoğurt yapmayı başarabilirsiniz.
Sponsorlu Bağlantılar